Sammen halverer vi madspildet
I Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi er madspild et vigtigt fokus som en naturlig del af den bæredygtige omstilling. Når vi smider mad ud, udleder vi drivhusgasser, uden at maden har været til gavn eller glæde for nogen. Det er ærgerligt for både maden, kloden og økonomien.
I efteråret 2022 blev en konkret målsætning for madspild vedtaget i Borgerrepræsentationen.
Inden 2030 skal Københavns Kommunes offentlige køkkener, institutioner og tilbud reducere madspildet med 50 %. Heraf skal de første 15 % være reduceret inden 2025.
Reduktionsmålet er et fælles mål på tværs af forvaltningens enheder; fra køkkener, tallerkenspild og spild fra madpakker i skolen.
Det årlige madaffald måles på baggrund af data fra renovationsselskaber, som hver uge tømmer madaffaldscontainerne. Fra undersøgelser kender vi allerede fordelingen mellem madspild og madaffald i madaffaldscontainerne.
50 % er en ambitiøs målsætning, som kræver en aktiv indsats og løbende målinger af madspildet. Selv små reduktioner i det enkelte køkken og under et måltid kan på et år gøre en forskel i det store billede. Men stadig give plads til at lykkes i arbejdet med velsmag, maddannelse, ernæring og kvalitet.
I nedenstående materiale kan I finde inspiration til at få fokus på madspildet hos jer:
Folderen "Halvér madspildet"
Folderen er primært til køkkenet, madskolekoordinator og skoleledere, så I sammen har lidt viden om emnet. Folderen kan også med fordel læses af lærere og pædagogiske personale, som indgår i arbejdet.
Hygiejneregler - til ophæng
Der findes mange idéer og overbevisninger om, hvad man må og ikke må i forhold til rester og hygiejne. Her finder I, men udgangspunkt i Fødevarestyrelsens anbefalinger, en række hygiejnereglerne, som kan hænges op i institutionen.
10 opskrifter med forslag til genbrug af rester
10 opskrifter på retter, der kan laves med nogle af de mest gængse fødevarer, som vi ofte har i overskud.