Sammen halverer vi madspildet

Madspild har høj prioritet i Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi. Nu med et konkret mål om en reduktion af madspild på 50 % inden 2030. Heraf 15 % inden 2025.

I Københavns Kommune er vi omkring 500 institutioner og derfor står vi for mere end 50% af fødevareindkøbet i kommunen. Det betyder også, at vi samtidig står for 1/3 af kommunens madspild og derfor kan det have stor betydning, at vi sammen har fokus på at mindske det.

Der er blevet gennemført målinger af madspildet på 20 institutioner og her viser tallene at over halvdelen af det madspild, der sker i daginstitutionerne, sker i forbindelse med måltidet; dvs. efter maden har forladt køkkenet.

Derfor kan dialog og samarbejde mellem køkken og stuer være en af vejene til at reducere madspild.

Få styr på madspildet

Her på siden har vi samlet lidt materiale, som kan hjælpe jer i gang med arbejdet.

Oplæg til personalemøde "Sammen halverer vi madspildet"

Dette er et PowerPoint som kan bruges som oplæg til et personalemøde, hvor I sætter madspild på dagsordenen. Her er der lagt op til, at I får en snak om jeres madspild, samt hvad I vil gøre for at mindske det. Det er vigtigt, at køkkenpersonalet også deltager på dette møde, så I sammen kan aftale, hvad der skal ske og hvad der giver mening hos jer.

Folderen "Halvér madspildet"

Folderen er primært til køkkenmedarbejdere og leder, så I sammen har lidt viden om emnet. Folderen kan også med fordel læses af pædagogiske personale, som indgår i arbejdet.

Madspildsbarometer - pædagogisk aktivitet 

Det er altid en god idé, at involvere børnene i arbejdet og her har I et bud på en pædagogisk aktivitet

Hygiejneregler - til ophæng 

Der findes mange idéer og overbevisninger om, hvad man må og ikke må i forhold til rester og hygiejne. Her finder I, men udgangspunkt i Fødevarestyrelsens anbefalinger, en række hygiejnereglerne, som kan hænges op i institutionen.

10 opskrifter med forslag til genbrug af rester

10 opskrifter på retter, der kan laves med nogle af de mest gængse fødevarer, som vi ofte er i overskud.