Fuldkornsbrød med purpurhvedemel

Billede
Fuldkornsbrød med purpurhvedemel

Fuldkornsbrød med purpurhvedemel

Et koldhævet og velsmagende brød med et flot violet skær fra purpurhveden. Du kan dog bruge alle typer fuldkornshvedemel. Brødet har mere end 50% fuldkornsmel, så du får en dejlig smag af korn i brødet. Du kan bage det med eller uden surdej.
Måltidstype
Mellemmåltider i dagtilbud
Morgenmad
Indeholder
Gluten
Mælk
Årstid/hovedingrediens
Efterår
Forår
Sommer
Vinter
Klimatal
2.00
Portioner
20

Dagen før

Vis alle

Opfriskning af surdej

Minimum 4 timer før du skal blande brøddejen, så pisk 100 g surdej, 2 dl vand, 60 g fuldkornsmel og 60 g hvedemel sammen i en lille skål, og lad den stå på køkkenbordet med et løstsiddende låg. Når du laver denne opfriskning vil der være noget af den ’gamle’ surdej tilovers. Den skal du smide ud.

Har du ikke en surdej, kan du finde opskriften her

Lav dejen dagen før

Lad dejen koldhæve til dobbelt størrelse i køleskabet i mindst 12 timer. 

Ingredienser

Vand
1,8 liter
Surdej, opfrisket
200 g
Gær
20 g
Honning
40 g
Purpurhvedemel, fuldkorn
1040 g
Hvedemel
960 g
Salt
40 g
Smør til formene

Sådan gør du

Rør koldt vand, honning og halvdelen af den opfriskede surdej sammen i røreskålen. Den anden halvdel af surdejen er nu din nye surdej til næste gang. Sæt den i køleskabet i en lukket plastikbeholder.

Drys gæren i væsken, og rør den godt ud. Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen. Ælt nu med dejkrogen på den laveste hastighed i et minuts tid for at samle dejen. Sæt derefter farten op til lige under maksimum, og ælt dejen til den slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen. Tiden vil variere – hold øje med dejen, ikke med uret.

Hævning

Smør formene rigtig godt med smør. Fyld dem ca. halvt op med dej, så der er plads til at hæve. Dæk formene med plastikfilm, og lad dem stå på køkkenbordet 1-2 timer for at få lidt liv i gæren. Lad herefter dejene koldhæve i køleskabet til dobbelt størrelse – det tager mindst 12 timer.

Bagning

Et par timer inden du vil bage brødene, skal du lige tjekke dejene. Hvis de ikke har hævet nok, kan du lade dem hæve færdig på køkkenbordet, hvor det vil gå hurtigere. En halv time inden bagning, så tænd din ovn på varmluftindstilling, hvis din ovn kan det, og på den højest mulige temperatur. Når ovnen har varmet op i en halv time, så sæt formene på en bagerist midt i ovnen. Efter 5 minutter, skru ned til 200 grader. Brødet er færdigt, når det har en flot, mørk farve og lyder hult, når du banker på det. Det tager ca. 45-50 minutter, men alle ovne er forskellige, så hold godt øje med brødet. Du kan også tjekke kernetemperaturen i midten af brødet med et digitaltermometer – den skal være 99 grader.

Næringsindhold pr. 100 gram

Energi
725 kJ
Kulhydrater
32,4 gram
Proteiner
5,7 gram
Fedtstof
1,0 gram

Opskriften indgår i disse retter

Der er ikke refererede retter