Havrebrød med grød og gryn

Billede
Havrebrød med grød og gryn

Havrebrød med grød og gryn

En rest havregrød behøver ikke gå til spilde - den kan bruges i et saftigt og groft brød. Surdejen giver en dejlig syrlighed og smag til brødet - men du kan sagtens bage det uden surdej. Drop blot afsnittet om surdej, og tilføj ekstra vand istedet.
Måltidstype
Morgenmad
Indeholder
Gluten
Mælk
Årstid/hovedingrediens
Efterår
Forår
Sommer
Vinter
Klimatal
2.20
Portioner
20

Dagen før

Vis alle

Opfriskning af surdej

Minimum 4 timer før du skal blande brøddejen, skal din surdej opfriskes. Pisk 100 g surdej, 2 dl vand, 60 g fuldkornsmel og 60 g hvedemel sammen i en lille skål, og lad den stå på køkkenbordet med et løstsiddende låg.

Har du ikke en surdej? Se opskriften her

Lav dejen dagen før

Lad dejen koldhæve til dobbelt størrelse i minimum 12 timer. 

Ingredienser

Vand
1,8 liter
Surdej, opfrisket
200 g
Gær
20 g
Havremel, fuldkorn
500 g
Hvedemel
1500 g
Salt
40 g
Havregrød, kold
700 g
Havregryn, grovvalsede
60 g
Smør til formene

Sådan gør du

Rør koldt vand og halvdelen af den opfriskede surdej sammen i røreskålen. Den anden halvdel af surdejen er nu din nye surdej til næste gang. Sæt den i køleskabet i en lukket plastikbeholder.



Drys gæren i væsken, og rør den godt ud. Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen. Ælt nu med dejkrogen på den laveste hastighed i et minuts tid, for at samle dejen. Sæt derefter farten op til lige under maksimum, og ælt dejen, til den slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen. Tiden vil variere – så hold øje med dejen, ikke med uret. Kom den kolde havregrød i, og kør røremaskinen ved laveste hastighed i 30 sekunder, så grøden bliver godt fordelt i dejen.



Hævning:

Smør formene rigtig godt med smør. Fyld dem ca. halvt op med dej, så der er plads til at hæve. Dæk formene med plastikfilm, og lad dem stå på køkkenbordet 1-2 timer for at få lidt liv i gæren. Lad herefter dejene koldhæve i køleskabet til dobbelt størrelse – det tager mindst 12 timer.



Bagning:

Et par timer inden du vil bage brødene, skal du lige tjekke dejene. Hvis de ikke har hævet nok, kan du lade dem hæve færdig på køkkenbordet, hvor det vil gå hurtigere. En halv time inden bagning, tænd din ovn på varmluft, hvis din ovn kan det, og på den højest mulige temperatur. Drys dejene med havregryn. Når ovnen har varmet op i en halv time, så sæt formene på en bagerist midt i ovnen. Efter 5 minutter, skru ned til 200 grader. Brødet er færdigt, når det har en flot, mørk farve og lyder hult, når du banker på det. Det tager ca. 45-50 minutter, men alle ovne er forskellige, så hold godt øje med brødet. Du kan også tjekke kernetemperaturen i midten af brødet med et digitaltermometer – den skal være 99 grader.

Næringsindhold pr. 100 gram

Energi
686 kJ
Kulhydrater
31,3 gram
Proteiner
4,9 gram
Fedtstof
1,4 gram

Opskriften indgår i disse retter

Der er ikke refererede retter