Rug-hvedebrød med gule ærter, anis og nødder
![Rug-hvedebrød med gule ærter, anis og nødder](/sites/default/files/styles/hero_desktop/public/2022-05/Meyers-K%C3%B8benhavns-Kommune-Photo-Martin-Kaufmann_DSC6737.jpg?itok=YHgV6mN4)
Rug-hvedebrød med gule ærter, anis og nødder
Ingredienser (1 brød)
Dagen før
Vis alle
Udblød ærterne
Ærterne skal udblødes i rigeligt vand natten over
Opfriskning af surdej
Dagen inden du skal blande rugbrødsdejen, skal din surdej opfriskes. Pisk 150 g surdej, 3 dl lunkent vand og 180 g rugmel sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur til næste dag. Den del af den "gamle" rugsurdej, du ikke bruger, skal du smide ud.
Har du ikke en surdej? Se opskriften her
Sådan gør du
Hæld vandet fra de udblødte ærter.
Rist hasselnødderne i ovnen ved 190° i 10-12 minutter, til de er blevet gyldne og begynder at dufte. Gnub skallerne af i et rent viskestykke (der må godt være lidt tilbage), og stil dem til side.
Opløs gæren i vandet i en røreskål sammen med surdejen. Tilføj rugmel, hvedemel, honning, salt og anis, og ælt, til dejen er sammenhængende og ikke længere klistrer til røreskålen. Ælter du på røremaskine, tager det ca. 10 minutter – lidt længere, hvis du ælter i hånden. Ælt til slut de udblødte ærter og ristede nødder i dejen, så de er jævnt fordelt. Overfør dejen til en passende form, for eksempel en rugbrødsform i metal eller en birketræform, og lad den hæve til nogenlunde dobbelt størrelse – gerne i køleskabet natten over, men det kan også være et par timer på køkkenbordet.
Varm ovnen op på maksimal varme, og sæt brødet ind midt i ovnen. Bag ved fuld varme i 5 minutter, og skru så ned til 200°, og bag brødet færdigt – det tager ca. 35-40 minutter. Brødet er færdigt, når det er 99° i centrum.
Næringsindhold pr. 100 gram
Opskriften indgår i disse retter
Der er ikke refererede retter