Rug-hvedebrød med gule ærter, anis og nødder

Billede
Rug-hvedebrød med gule ærter, anis og nødder

Rug-hvedebrød med gule ærter, anis og nødder

Et markant og aromatisk brød med en af de gamle nordiske bælgfrugtsorter - gule ærter. Spis det med smør, marmelade eller ost, eller brug det til frokosten. Hvis du ikke har fået fingre i gule ærter, kan du bruge alle andre slags tørrede ærter.
Måltidstype
Frokost i dagtilbud
Årstid/hovedingrediens
Efterår
Forår
Sommer
Vinter
Klimatal
3.20
Portioner
20

Ingredienser (1 brød)

Flækærter, tørrede
100 g
Hasselnødder
50 g
Vand
4,5 dl
Gær
5 g
Surdej, opfrisket
50 g
Rugmel
250 g
Hvedemel
300 g
Honning
10 g
Salt
10 g (2 tsk)
Anis
5 g

Dagen før

Vis alle

Udblød ærterne

Ærterne skal udblødes i rigeligt vand natten over

Opfriskning af surdej

Dagen inden du skal blande rugbrødsdejen, skal din surdej opfriskes. Pisk 150 g surdej, 3 dl lunkent vand og 180 g rugmel sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur til næste dag. Den del af den "gamle" rugsurdej, du ikke bruger, skal du smide ud.

Har du ikke en surdej? Se opskriften her

Sådan gør du

Hæld vandet fra de udblødte ærter.

Rist hasselnødderne i ovnen ved 190° i 10-12 minutter, til de er blevet gyldne og begynder at dufte. Gnub skallerne af i et rent viskestykke (der må godt være lidt tilbage), og stil dem til side.

Opløs gæren i vandet i en røreskål sammen med surdejen. Tilføj rugmel, hvedemel, honning, salt og anis, og ælt, til dejen er sammenhængende og ikke længere klistrer til røreskålen. Ælter du på røremaskine, tager det ca. 10 minutter – lidt længere, hvis du ælter i hånden. Ælt til slut de udblødte ærter og ristede nødder i dejen, så de er jævnt fordelt. Overfør dejen til en passende form, for eksempel en rugbrødsform i metal eller en birketræform, og lad den hæve til nogenlunde dobbelt størrelse – gerne i køleskabet natten over, men det kan også være et par timer på køkkenbordet.

Varm ovnen op på maksimal varme, og sæt brødet ind midt i ovnen. Bag ved fuld varme i 5 minutter, og skru så ned til 200°, og bag brødet færdigt – det tager ca. 35-40 minutter. Brødet er færdigt, når det er 99° i centrum.

Næringsindhold pr. 100 gram

Energi
813 kJ
Kulhydrater
33,3 gram
Proteiner
6,0 gram
Fedtstof
3,0 gram

Opskriften indgår i disse retter

Der er ikke refererede retter