Skaldyrsgryde med blåmuslinger

Billede
Skaldyrsgryde med blåmuslinger

Skaldyrsgryde med blåmuslinger

Skaldyr og grøntsager i en lys opbagt sovs er en dejlig mild og velsmagende ret. Det er også en god endestation for rester af bagt, stegt eller dampet fisk.
Måltidstype
Frokost i dagtilbud
Indeholder
Gluten
Mælk
Skaldyr
Årstid/hovedingrediens
Sommer
Klimatal
13.10
Portioner
20

Ingredienser

Sortøjebønner, tørrede
350 g
Blåmuslinger, friske
2 kg
Løg, finthakket
200 g
Æblemost
6 dl
Olivenolie
2 spsk
Broccoli, i små buketter
600 g
Grønne asparges, friske, snittet i 2 cm længde
1 kg
Salt
Smør
80 g
Hvedemel
40 g
Bouillon
4 dl (fra kogning af muslingerne)
Sødmælk
1,6 liter
Peber
Rejer
500 g
Citron, saft og skal
30 g
Ris
600 g

Sådan gør du

Kog de udblødte bønner i rigeligt letsaltet vand, ca. 40-60 minutter, til de er møre. Dræn bønnerne.



Skyl muslingerne i koldt vand. Lad dem ikke ligge under vandet – det dør de af. Rusk gerne muslingerne lidt rundt i vasken, så de lukker sig. Tjek nu muslingerne grundigt. Kassér de muslinger, hvor skallen er gået i stykker, samt dem der ikke lukker sig, hvis du giver dem et lille gok på køkkenbordet. Skrub muslingerne rene med en svamp, og nip ”skægget” af med en urtekniv.



Varm olien i en gryde, hvor der er god plads til muslingerne. Svits løget i olien, til de er glasklare. Kom muslingerne i gryden sammen med æblemosten, læg låg på, og damp muslingerne i ca. 5 minutter, til de åbner sig.



Tag muslingerne op af gryden med en hulske – gem muslingebouillonen. Når muslingerne er kølet af, så pil kødet ud af skallerne, og kassér skallerne. Undgå at spise de muslinger, der ikke har åbnet sig under dampning.

Bring en gryde med saltet vand i kog. Blancher broccolien i 3 minutter, og aspargesene i 1 ½ minut. Gem blanchervandet, løft grøntsagerne over i et dørslag, og køl dem af under den kolde hane.



Smelt smørret i en mellemstor tykbundet gryde. Tilsæt melet, rør rundt, og rist det igennem. Tilsæt muslingebouillonen langsomt under kraftig pisken. Hæld derefter mælken i, mens du stadig pisker kraftigt og grundigt. Bring sovsen i kog, og lad den simre i 5 minutter under omrøring, til den tykner. Hvis sovsen bliver for tyk, kan du justere med kogevandet fra grøntsagerne. Smag saucen til med salt og peber.



Tilsæt rejer, muslinger, asparges, broccoli og de kogte bønner fra tidligere. Varm forsigtigt igennem, og smag til en sidste gang med revet citronskal og citronsaft, og evt. mere salt og peber.

 

Næringsindhold pr. 100 gram

Energi
331 kJ
Kulhydrater
6,2 gram
Proteiner
7,0 gram
Fedtstof
2,6 gram

Opskriften indgår i disse retter

Skaldyrsgryde med blåmuslinger og ris

Skaldyrsgryde med blåmuslinger og ris

Indeholder
Gluten, Mælk, Skaldyr