Sådan sparer du på energien i køkkenet

I køkkener, hvor der laves mad til mange, bliver der brugt mange strømslugende maskiner, som ofte udgør en stor del af institutionens energibudget. Der kan derfor være store fordele ved at lave små ændringer – til gavn for både klimaet og økonomien.

Herunder finder du inspiration til, hvordan du kan bruge mindre strøm i dit køkken, uden at skrue ned for velsmagen eller op for tidsforbruget.

Menuen – fokuseret planlægning og mindre madspild

Ved menuplanlægning et par uger frem, er det muligt at lave større portioner af fx gryderetter, spreads, brød eller müsli, så der er til flere dage. På den måde kan du skære ned på, hvor mange gange ovn og komfur skal i gang.

En anden måde at skære ned på energiforbruget er ved at reducere madspild i køkkenet. Det kan være en god idé at planlægge en fast dag hver uge, hvor du bruger dine rester. Lav fx ekstra af hovedmåltidet onsdag og torsdag, så der er planlagte rester til fredagen.

Du kan finde inspiration til menuplaner her på BørneMenuen.  

Komfuret - læg låg på og brug mindre vand

Hvis du sætter låg eller andet over dine gryder, så varmen ikke fordamper, kan du reducere omkring halvdelen af el-forbruget. Der er også en god energibesparelse at hente ved ikke at bruge mere vand end højst nødvendigt, når du fx koger æg og kartofler.

Ovnen - brug varmluft og udnyt både for- og eftervarmen

Når du bruger varmluftsfunktionen, der cirkulerer varmen rundt i ovnen, behøver du ikke at skrue så højt op for temperaturen. Når du bruger varmluft, kan du samtidig fint have flere retter i ovnen samtidig, og ovnen varmer endda hurtigere op.
 

Tænk også over, om du kan sætte din ret ind før ovnen er varmet helt op. For nogle retter - som ex. stegte kartofler - kan det snildt gå an, mens fx brød og andet bagværk, ikke egner sig til at udnytte forvarmen.

På samme vis kan der også spares på strømmen ved at udnytte eftervarmen. Brug eftervarmen effektivt ved at slukke ovnen lidt før din ret er færdig eller ved at tilberede andre elementer, der ikke kræver lige så høje temperaturer i eftervarmen. Det kan fx være croutoner, kålchips, ristede nødder eller andre toppings.

Opvaskemaskinen – fyld den godt og husk at afkalke

Fyld så vidt muligt opvaskemaskinen helt op, inden en vask køres. Husk at afkalke maskinen ind i mellem. Når der sidder kalk på varmelegemet, skal der bruges mere energi for at komme op på den rigtige temperatur.

Køleskabet – brug det til optøning og tjek temperaturen

Når du skal tø frossen mad op, kan du med fordel gøre det i køleskabet. Den frosne mad er nemlig med til at holde temperaturen nede, så køleskabet kan nøjes med at bruge mindre energi.

Det kan også være en god idé at tjekke, om køleskabet er indstillet til den korrekte temperatur (5 grader) – og om lågen slutter helt tæt i gummilisten, så der ikke bruges unødig energi på nedkøling.

Fryseren – afrim jævnligt

Hvis en fryser skal fungere optimalt, skal den afrimes jævnligt. Is og rim på siderne virker isolerende, så der skal bruges mere strøm for at opnå den samme temperatur. Fryseren bør afrimes minimum to gange om året, eller ved mere end 5 mm. is og rim.