Dampet kål med blåmuslinger, fløde, kål og fennikel

Billede
Dampet kål med blåmuslinger, fløde, citron og kogte kartofler

Dampet kål med blåmuslinger, fløde, kål og fennikel

Blåmuslinger er den mest almindelige muslingeart i Danmark og er i sæson fra september-april. Denne ret rundes af med fløde og kartofler, og derfor er det en god introduktion til skaldyr for børn.
Måltidstype
Frokost i dagtilbud
Indeholder
Mælk
Skaldyr
Årstid/hovedingrediens
Efterår
Vinter
Klimatal
13.30
Portioner
20

Ingredienser

Blåmuslinger, friske
3,6 kg
Kartofler
2 kg
Hvidkål, snittet
500 g
Glaskål, i tern
500 g
Fennikel, i tern
500 g
Olie
50 g (0,6 dl)
Løg, hakket
300 g (2 store løg)
Hvidløg, finthakket  
12 g (2 fed)
Citron, saft og skal
3 stk
Vand
3 dl
Æblemost
2 dl
Piskefløde
3 dl
Persille, grofthakket
30 g (1 håndfuld)
Salt & Peber

Sådan gør du 

Kom muslingerne i håndvasken, uden prop i, da vandet skal kunne løbe fra. Tænd den kolde hane, og rusk muslingerne lidt rundt, mens du skyller dem. Kassér de muslinger, der herefter stadig er åbne, eller hvor skallen er i stykker. Hvis muslingerne har ’skæg’ – små tråde, der stikker ud af siden – så skrab det af med en urtekniv. 

Skyl eller skræl kartoflerne, og kog dem i let saltet vand til de er møre. 

Klargør hvidkålen, glaskål og fennikel, og stil det til side. Det er vigtigt, at det har nogenlunde samme størrelse, så kogetiden er den samme på de tre grønsager. 

Kom olie i en stor gryde, og tilsæt løg og hvidløg. Svits et par minutter. Kom citronskal i gryden sammen med vand, most, citronsaft og muslingerne. Krydr med lidt salt, og kom låg på gryden. Lad muslingerne koge/dampe ved høj varme i 2-3 minutter. Ryst gryden et par gange undervejs. 

Når muslingerne er åbnet, så fisk dem op med en hulske, og kom dem i en skål. Hvis der er muslinger, der stadig er lukkede, skal de kasseres. 

Kom de forskellige grøntsager i gryden sammen med fløden. Kog igennem i 8-10 minutter, til grøntsagerne er møre. Kom muslingerne tilbage i gryden. Drys hakket persille over, og smag til med salt og peber. 

Servér med kogte kartofler, enten i blandingen eller hver for sig.

Næringsindhold pr. 100 gram

Energi
343 kJ
Kulhydrater
7,5 gram
Proteiner
5,9 gram
Fedtstof
3,0 gram

Opskriften indgår i disse retter

Dampet kål med blåmuslinger, fløde, kål, fennikel og kogte kartofler

Indeholder
Mælk, Skaldyr