Den rette ernæring

Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden

Ved at servere sund mad, der giver næring og energi til dagen, har I mulighed for at understøtte trivsel, sundhed og velvære. Det er en vigtig opgave og et stort ansvar at sørge for, at maden giver den næring, børnene har brug for i løbet af dagen. Det er også en mulighed for at lægge grundstenene for varierede og sunde madvaner, der varer livet igennem.

Den rette ernæring er også en rød tråd i andre temaer. Når man f.eks. arbejder med rammerne om måltidet, er det med til at sikre, at børnene faktisk får spist maden. Og i arbejdet med klima og reduktion af madspild er det vigtigt, at der altid er taget hensyn til børnenes ernæringsbehov.

Se helheden – og prioritér mellemmåltiderne

Mellemmåltiderne medvirker til, at børnene trives hele dagen igennem. De mindste børn har særligt brug for dem for at få den rigtige energimængde i løbet af dagen, da deres maver er små, og energibehovet er stort. Det er derfor en god idé at planlægge mellem- og hovedmåltiderne samlet. Det gør det muligt at bruge mellemmåltiderne til at ramme den rigtige næring over dagen, og det giver også et bedre køkkenflow. F.eks. kan en lettere frokost med f.eks. grøntsagssuppe følges op af et mere proteinrigt og energitæt mellemmåltid.

Læg en plan for de daglige måltider

Tag stilling til, hvordan I fordeler måltiderne over dagen med udgangspunkt i børnenes behov og appetit. Følg løbende op på, om jeres rutiner passer godt til børnegruppens behov.

Eksempel på dagens måltider – hvordan er det hos jer?

• Morgenmad til børn, der ikke har fået morgenmad hjemmefra serveres indtil kl. 8

• Mellemmåltid kl. 9:30

• Frokost fra 11-11:45

• Mellemmåltid kl. 14:30

• Let måltid kl. 16:30 til børn, der hentes sent

En professionel opgave

Det er altid vigtigt at være bevidst om, hvad der er ens egne præferencer og forestillinger, og hvad der er barnets behov. Man kan f.eks. selv være optaget af at spise magert eller proteinrigt, men det vil ikke være det rigtige til f.eks. vuggestuebørn.

I nedenstående finder du relevant materiale til arbejdet med den rette ernæring i måltiderne.