Ølandshvedebrød
Ølandshvedebrød
Ingredienser
Sådan gør du
Rør koldt vand og 100 g af den opfriskede surdej sammen i røreskålen. Den del af surdejen, du ikke bruger, er nu din nye surdej til næste gang. Sæt den i køleskabet i en lukket plastikbeholder.
Drys gæren i væsken, og rør den godt ud. Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen. Ælt nu med dejkrogen på den laveste hastighed i et minuts tid for at samle dejen. Sæt farten op til lige under maksimum, og ælt dejen, til den slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen. Tiden vil variere – hold øje med dejen, ikke med uret.
Hævning:
Smør formene rigtig godt med smør. Fyld dem ca. halvt op med dej, så der er plads til at hæve. Dæk formene med plastikfilm, og lad dem stå på køkkenbordet 1-2 timer for at få lidt liv i gæren. Lad herefter dejene koldhæve i køleskabet til dobbelt størrelse – det tager mindst 12 timer.
Bagning:
Et par timer, inden du vil bage brødene, skal du lige tjekke dejene. Hvis de ikke har hævet nok, kan du lade dem hæve færdig på køkkenbordet, hvor det vil gå hurtigere. En halv time inden bagning, så tænd din ovn på varmluft, hvis din ovn kan det, og på den højest mulige temperatur.
Når ovnen har varmet op i en halv time, så sæt formene på en bagerist midt i ovnen. Efter 5 minutter, skru ned til 200 grader. Brødet er færdigt, når det har en flot, mørk farve og lyder hult, når du banker på det. Det tager ca. 35-40 minutter, men alle ovne er forskellige, så hold godt øje med brødet. Du kan også tjekke kernetemperaturen i midten af brødet med et digitaltermometer – den skal være 99 grader.