Ølandshvedebrød

Billede
Ølandshvedebrød

Ølandshvedebrød

Et af de mest saftige og lækre brød, du kan bage med, er den gode gamle hvedetype - ølandshvede. Brødet skal koldhæve natten over og kan bages med eller uden surdej.
Måltidstype
Mellemmåltider i dagtilbud
Frokost i dagtilbud
Morgenmad
Indeholder
Gluten
Mælk
Årstid/hovedingrediens
Efterår
Forår
Sommer
Vinter
Klimatal
3.50
Portioner
2

Ingredienser

Vand
9 dl
Surdej, opfrisket
100 g
Gær
10 g
Ølandshvedemel, fuldkorn
250 g
Hvedemel
750 g
Salt
20 g (1 spsk)
Smør til formene

Sådan gør du

Rør koldt vand og 100 g af den opfriskede surdej sammen i røreskålen. Den del af surdejen, du ikke bruger, er nu din nye surdej til næste gang. Sæt den i køleskabet i en lukket plastikbeholder.



Drys gæren i væsken, og rør den godt ud. Tilsæt mel og salt, og sæt røreskålen i maskinen. Ælt nu med dejkrogen på den laveste hastighed i et minuts tid for at samle dejen. Sæt farten op til lige under maksimum, og ælt dejen, til den slipper røreskålens sider helt og samler sig om dejkrogen. Tiden vil variere – hold øje med dejen, ikke med uret.

Hævning:

Smør formene rigtig godt med smør. Fyld dem ca. halvt op med dej, så der er plads til at hæve. Dæk formene med plastikfilm, og lad dem stå på køkkenbordet 1-2 timer for at få lidt liv i gæren. Lad herefter dejene koldhæve i køleskabet til dobbelt størrelse – det tager mindst 12 timer.

Bagning:

Et par timer, inden du vil bage brødene, skal du lige tjekke dejene. Hvis de ikke har hævet nok, kan du lade dem hæve færdig på køkkenbordet, hvor det vil gå hurtigere. En halv time inden bagning, så tænd din ovn på varmluft, hvis din ovn kan det, og på den højest mulige temperatur.

Når ovnen har varmet op i en halv time, så sæt formene på en bagerist midt i ovnen. Efter 5 minutter, skru ned til 200 grader. Brødet er færdigt, når det har en flot, mørk farve og lyder hult, når du banker på det. Det tager ca. 35-40 minutter, men alle ovne er forskellige, så hold godt øje med brødet. Du kan også tjekke kernetemperaturen i midten af brødet med et digitaltermometer – den skal være 99 grader.

Næringsindhold pr. 100 gram

Energi
727 kJ
Kulhydrater
36,2 gram
Proteiner
5,3 gram
Fedtstof
0,9 gram

Opskriften indgår i disse retter

Aspargessuppe med grønne asparges, persille, citron og brød

Aspargessuppe med grønne asparges, persille, citron og brød

Indeholder
Gluten, Mælk
Blåmuslinger med korn, fløde, æblemost og kål

Blåmuslinger med korn, fløde, æblemost og kål

Indeholder
Gluten, Mælk, Skaldyr
Bønnecassoulet med fennikel, gule beder og stegte svampe

Bønnecassoulet med fennikel, gule beder og stegte svampe

Indeholder
Gluten, Mælk
Grøntsagslasagne med grønkål og knoldselleri

Grøntsagslasagne med grønkål og knoldselleri

Indeholder
Mælk, Gluten
Gulerodssuppe med røde linser, kokosmælk og varme krydderier samt hvedebrød

Gulerodssuppe med røde linser, kokosmælk og varme krydderier samt hvedebrød

Indeholder
Gluten, Mælk
Svampesuppe med belugalinser, knoldselleri og purløg samt hvedebrød

Svampesuppe med belugalinser, knoldselleri og purløg samt hvedebrød

Indeholder
Mælk, Gluten

Æggekage med blomkål, røget skinke og persille og råkost af blomkål med citronmarinade og modne tomater

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Æggekage med broccoli, linser, parmesanost og tomathummus

Æggekage med broccoli, linser, parmesanost og tomathummus

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten