Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner

Billede
Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner

Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner

Et saftigt, mørkt surdejsrugbrød, som du kan variere i både fyld og form. Her er det med rug- og græskarkerner, men brug, hvad du har på hylden.
Måltidstype
Frokost i dagtilbud
Indeholder
Gluten
Årstid/hovedingrediens
Efterår
Forår
Sommer
Vinter
Klimatal
3.70
Portioner
2

Ingredienser (2 brød)

Rugsurdej (se opskrift i boks)
800 g
Vand
1 L
Rugkerner, skårne (eller knækkede)
660 g
Græskarkerner
340 g
Vand, lunkent
400 g
Maltsirup
100 g
Rugmel
800 g
Salt
40 g
Gær
10 g

Dagen før

Vis alle

Opfriskning af surdej

Dagen inden du skal blande rugbrødsdejen, skal din surdej opfriskes. Pisk 300 g surdej, 6 dl lunkent vand og 360 g rugmel sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur til næste dag. Den del af den "gamle" rugsurdej, du ikke bruger, skal du smide ud.

Har du ikke en surdej? Se opskriften her

Iblødsætning af kerner

Bland rugkerner, græskarkerner og 1 L koldt vand i en skål. Dæk skålen til, og lad kernerne stå og trække på køkkenbordet.

Sådan gør du

Brøddej

Bland 400 g af den opfriskede surdej,  1 kg iblødsatte kerner (inkl. vand), vand, gær, malt, salt og rugmel i en røreskål. Resten af den opfriskede surdej er din nye rugsurdej. Sæt den i køleskabet i en plastikbøtte med låg (se hvordan du holder den i live her). Rør dejen sammen til en homogen, våd dej - det tager ca. 4 minutter med en solid røreske eller med hånden.

Smør rugbrødsformen godt med smør, og sørg for at komme helt ud i alle kanter og hjørner - så slipper rugbrødet let, når det er færdigbagt. Fyld formen to tredjedele op med dej, så der er plads til, at rugbrødet kan hæve. Glat overfladen med en våd gummispartel eller med våde håndflader. Sæt plastikfilm eller et viskestykke over formene, så dejen ikke tørrer ud.

Hævning

Rugdej skal hæve, så den fylder mellem en tredjedel og  halvdelen mere i formen. Hævetiden kan variere fra 2 til 6 timer, afhængigt af surdejens aktivitet, rumtemperatur med mere. Så det er vigtigt, du bruger sanserne. Når rugbrødsdejen er ved at være hævet færdig, begynder dejens overflade at briste lidt, og der dannes små huller på størrelse med et knappenålshoved. Når der er kommet 5-6 huller, er dejen klar, og så gælder det om at få rugbrødet hurtigt ind i ovnen. Hvis brødet ikke er hævet nok, vil det flække, og har det hævet for meget, kan det kollapse under bagning, så der kommer et hulrum under skorpen. Så lad dig ikke friste til lige at lade rugbrødet hæve lidt længere.

Bagning

Tænd din ovn på 220-230 grader, i god tid inden du vil bage brødet, så den kan nå at varme op. Gerne på varmluft. Bag brødet i 10 minutter, og skru så ned for varmen til 180 grader, og bag brødet færdigt. Det tager typisk 45-60 minutter. Det bedste er at bruge et digitaltermometer. Tjek første gang efter 30 minutter præcis i centrum af brødet. Brødet er færdigt og allermest saftigt, når temperaturen rammer 97-98 grader.

Næringsindhold pr. 100 gram

Energi
810 kJ
Kulhydrater
27,7 gram
Proteiner
6,2 gram
Fedtstof
4,9 gram

Opskriften indgår i disse retter

Asparges med sojaristede svampe og hjemmelavet grøn pesto

Asparges med sojaristede svampe og hjemmelavet grøn pesto

Indeholder
Mælk, Nødder, Gluten

Bønne- og linsepostej med svampe og sylt på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg
Farsbrød af hvid fisk, grønne asparges, persille, gulerødder og pickles på rugbrød

Farsbrød af hvid fisk, grønne asparges, persille, gulerødder og pickles på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg

Farsbrød af hvidfisk med gulerødder, dild og pickles på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg
Farsbrød med flækærter, porrer og timian med trøffelmayonnaise og rugbrød

Farsbrød med flækærter, porrer og timian med trøffelmayonnaise og rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg
Farsbrød med kylling, svampe, persillerødder og persille på rugbrød

Farsbrød med kylling, svampe, persillerødder og persille på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg

Farsbrød med linser, knoldselleri og spidskommen

Indeholder
Gluten, Mælk, Æg

Farsbrød med linser, persillerod og garam masala

Indeholder
Gluten, Æg
Farsbrød med røde linser, gulerødder, citrongræs og karry på rugbrød

Farsbrød med røde linser, gulerødder, citrongræs og karry på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg

Farsbrød med røde linser, pastinakker, nye løg og timian, remoulade og rugbrød

Indeholder
Gluten, Mælk, Æg
Farsbrød med flækærter, grønne ærter og timian på rugbrød

Farsbrød med flækærter, grønne ærter og timian på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg, Mælk

Grisesteg med grønkålssalat, æble og valnødder

Indeholder
Mælk, Nødder, Æg, Gluten

Grisesteg med rødkålssalat

Indeholder
Mælk, Nødder, Gluten

Grisesteg med spidskålssalat, stikkelsbær og rugbrød

Indeholder
Mælk, Nødder, Gluten

Grov majscreme, grønne bønner og parmesan

Indeholder
Mælk, Gluten
Grov tærte af ølandshvede med asparges, majroer og spinat

Grov tærte af ølandshvede med asparges, majroer og spinat

Indeholder
Gluten, Mælk, Æg

Grov ærtecreme med bacon og skalotteløg på rugbrød

Indeholder
Mælk, Gluten
Grøn leverpostej (gris) med græskar og svampe på rugbrød

Grøn leverpostej (gris) med græskar og svampe på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg

Grønne linser med pesto af løvstikke, spidskommen og ost på rugbrød

Indeholder
Mælk, Gluten
Helbagt selleri med sojaristede svampe og pesto

Helbagt selleri med sojaristede svampe og pesto

Indeholder
Mælk, Nødder, Gluten
Hvid bønnehummus med timian og valnøddetahin

Hvid bønnehummus med timian og valnøddetahin

Indeholder
Nødder, Gluten

Hvid fiskesalat med kartoffel, hvidløg, dild og citron på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Hvid fiskesalat med knoldselleri, hvidløg, timian og citron

Hvid fiskesalat med knoldselleri, hvidløg, timian og citron på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Hønsesalat med kål, syltede agurker, bacon, purløg og hjemmelavet dressing på rugbrød

Hønsesalat med kål, syltede agurker, bacon, purløg og hjemmelavet dressing på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Hønsesalat med kål, syltede agurker, bacon, purløg og hjemmelavet dressing på rugbrød

Hønsesalat med svampe, friske æbler, syltede agurker og hjemmerørt dressing på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Kartoffelmad med bløde løg, flæskesvær og purløg

Kartoffelmad med bløde løg, flæskesvær og purløg

Indeholder
Æg, Gluten

Kartoffelmad med glaskål i miso og forårsløg

Indeholder
Gluten, Æg

Klassisk hummus med kikærter, hvidløg, spidskommen, persille og sauté af svampe, løg og persille

Indeholder
Gluten
Koldrøget laks med bagt fennikel, kål og æble på rugbrød

Koldrøget laks med bagt fennikel, kål og æble på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Koldrøget laks med bagte persillerødder, kål og æble på rugbrød

Koldrøget laks med bagte persillerødder, kål og æble på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten

Kyllingefarsbrød med svampe, asparges og persille samt rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg
Kyllingeleverpostej med svampe, græskar, brødkrummer, timian og allehånde på rugbrød

Kyllingeleverpostej med svampe, græskar, brødkrummer, timian og allehånde på rugbrød

Indeholder
Gluten, Mælk, Æg
Laksesalat med kartoffel, æble, kapers og estragon på rugbrød

Laksesalat med kartoffel, æble, kapers og estragon på rugbrød

Indeholder
Gluten, Mælk, Æg

Laksesalat på rugbrød med pastinak, pære, kapers og dild

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten

Linsesalat med persillepesto og rødløg på rugbrød

Indeholder
Mælk, Gluten

Marineret sild i ’escabeche’

Indeholder
Gluten
Mungbønnehummus med solsikketahin og sauté på rugbrød

Mungbønnehummus med solsikketahin og sauté på rugbrød

Indeholder
Gluten
Panerede, sprødstegte persillerødder med hjemmelavet grov remoulade på rugbrød

Panerede, sprødstegte persillerødder med hjemmelavet grov remoulade på rugbrød

Indeholder
Gluten, Æg, Mælk
Rødbedesalat med kartofler, æg og æble på rugbrød

Rødbedesalat med kartofler, æg og æble på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten

Rødder med sojaristede svampe og basilikumspesto

Indeholder
Mælk, Nødder, Gluten

Røget makrel og tomatkompot med radiser og friske tomater på rugbrød

Indeholder
Gluten

Sortebønnehummus med hasselnødde-tahin, estragon, stegte svampe og sprødt brød

Indeholder
Gluten, Nødder

Stegt tempeh med løgrelish og fennikel

Indeholder
Gluten

Stegt tempeh med løgrelish og spidskål

Indeholder
Gluten

Stegt tofu med asiatisk kålsalat og koriander

Indeholder
Gluten, Nødder, Skaldyr

Svampe i mild barbecuesauce med sprød salat på rugbrød

Indeholder
Gluten
Svampe- og græskarpostej på rugbrød

Svampe- og græskarpostej på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Svampe- og pastinakpostej på rugbrød

Svampe- og pastinakpostej på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Svampesalat med asparges og knoldselleri på rugbrød

Svampesalat med asparges og knoldselleri på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten
Æggesalat med helbagt knoldselleri og syltet porre på rugbrød

Æggesalat med helbagt knoldselleri og syltet porre på rugbrød

Indeholder
Æg, Gluten
Æggesalat med ristet spidskål og syltede nye løg på rugbrød

Æggesalat med ristet spidskål og syltede nye løg på rugbrød

Indeholder
Mælk, Æg, Gluten