Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner

Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner
Ingredienser (2 brød)
Dagen før
Vis alle
Opfriskning af surdej
Dagen inden du skal blande rugbrødsdejen, skal din surdej opfriskes. Pisk 300 g surdej, 6 dl lunkent vand og 360 g rugmel sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur til næste dag. Den del af den "gamle" rugsurdej, du ikke bruger, skal du smide ud.
Har du ikke en surdej? Se opskriften her
Iblødsætning af kerner
Bland rugkerner, græskarkerner og 1 L koldt vand i en skål. Dæk skålen til, og lad kernerne stå og trække på køkkenbordet.
Sådan gør du
Brøddej
Bland 400 g af den opfriskede surdej, 1 kg iblødsatte kerner (inkl. vand), vand, gær, malt, salt og rugmel i en røreskål. Resten af den opfriskede surdej er din nye rugsurdej. Sæt den i køleskabet i en plastikbøtte med låg (se hvordan du holder den i live her). Rør dejen sammen til en homogen, våd dej - det tager ca. 4 minutter med en solid røreske eller med hånden.
Smør rugbrødsformen godt med smør, og sørg for at komme helt ud i alle kanter og hjørner - så slipper rugbrødet let, når det er færdigbagt. Fyld formen to tredjedele op med dej, så der er plads til, at rugbrødet kan hæve. Glat overfladen med en våd gummispartel eller med våde håndflader. Sæt plastikfilm eller et viskestykke over formene, så dejen ikke tørrer ud.
Hævning
Rugdej skal hæve, så den fylder mellem en tredjedel og halvdelen mere i formen. Hævetiden kan variere fra 2 til 6 timer, afhængigt af surdejens aktivitet, rumtemperatur med mere. Så det er vigtigt, du bruger sanserne. Når rugbrødsdejen er ved at være hævet færdig, begynder dejens overflade at briste lidt, og der dannes små huller på størrelse med et knappenålshoved. Når der er kommet 5-6 huller, er dejen klar, og så gælder det om at få rugbrødet hurtigt ind i ovnen. Hvis brødet ikke er hævet nok, vil det flække, og har det hævet for meget, kan det kollapse under bagning, så der kommer et hulrum under skorpen. Så lad dig ikke friste til lige at lade rugbrødet hæve lidt længere.
Bagning
Tænd din ovn på 220-230 grader, i god tid inden du vil bage brødet, så den kan nå at varme op. Gerne på varmluft. Bag brødet i 10 minutter, og skru så ned for varmen til 180 grader, og bag brødet færdigt. Det tager typisk 45-60 minutter. Det bedste er at bruge et digitaltermometer. Tjek første gang efter 30 minutter præcis i centrum af brødet. Brødet er færdigt og allermest saftigt, når temperaturen rammer 97-98 grader.
TIP
Sæt en bageplade eller et ildfast fad i bunden af ovnen, inden du tænder den. Når du har sat rugbrødene ind i ovnen, smider du ca. 1 dl vand på bagepladen/fadet og lukker straks ovnlågen. Dette vil skabe damp som giver rugbrødene en blankere overflade.
Næringsindhold pr. 100 gram
Opskriften indgår i disse retter

Asparges med sojaristede svampe og hjemmelavet grøn pesto

Bønne- og linsepostej med svampe og sylt på rugbrød

Falafel med tahin på rugbrød

Farsbrød af hvid fisk, grønne asparges, persille, gulerødder og pickles på rugbrød

Farsbrød af hvidfisk med gulerødder, dild og pickles på rugbrød

Farsbrød med flækærter, porrer og timian med trøffelmayonnaise og rugbrød

Farsbrød med kylling, svampe, persillerødder og persille på rugbrød

Farsbrød med linser, knoldselleri og spidskommen

Farsbrød med linser, persillerod og garam masala

Farsbrød med røde linser, gulerødder, citrongræs og karry på rugbrød

Farsbrød med røde linser, pastinakker, nye løg og timian, remoulade og rugbrød

Farsbrød med flækærter, grønne ærter og timian på rugbrød

Grisesteg med grønkålssalat, æble og valnødder

Grisesteg med rødkålssalat

Grisesteg med spidskålssalat, stikkelsbær og rugbrød

Grov majscreme, grønne bønner og parmesan

Grov tærte af ølandshvede med asparges, majroer og spinat

Grov ærtecreme med bacon og skalotteløg på rugbrød

Grøn leverpostej (gris) med græskar og svampe på rugbrød

Grønne linser med pesto af løvstikke, spidskommen og ost på rugbrød

Helbagt selleri med sojaristede svampe og pesto

Hvid bønnehummus med timian og valnøddetahin

Hvid fiskesalat med kartoffel, hvidløg, dild og citron på rugbrød

Hvid fiskesalat med knoldselleri, hvidløg, timian og citron på rugbrød

Hønsesalat med kål, syltede agurker, bacon, purløg og hjemmelavet dressing på rugbrød

Hønsesalat med svampe, friske æbler, syltede agurker og hjemmerørt dressing på rugbrød

Kartoffelmad med bløde løg, flæskesvær og purløg

Kartoffelmad med glaskål i miso og forårsløg

Klassisk hummus med kikærter, hvidløg, spidskommen, persille og sauté af svampe, løg og persille

Koldrøget laks med bagt fennikel, kål og æble på rugbrød

Koldrøget laks med bagte persillerødder, kål og æble på rugbrød

Kyllingefarsbrød med svampe, asparges og persille samt rugbrød

Kyllingeleverpostej med svampe, græskar, brødkrummer, timian og allehånde på rugbrød

Laksesalat med kartoffel, æble, kapers og estragon på rugbrød

Laksesalat på rugbrød med pastinak, pære, kapers og dild

Linsesalat med persillepesto og rødløg på rugbrød

Marineret sild i ’escabeche’

Mungbønnehummus med solsikketahin og sauté på rugbrød

Panerede, sprødstegte persillerødder med hjemmelavet grov remoulade på rugbrød

Rødbedesalat med kartofler, æg og æble på rugbrød

Rødder med sojaristede svampe og basilikumspesto

Røget makrel og tomatkompot med radiser og friske tomater på rugbrød

Sortebønnehummus med hasselnødde-tahin, estragon, stegte svampe og sprødt brød

Stegt tempeh med løgrelish og fennikel

Stegt tempeh med løgrelish og spidskål

Stegt tofu med asiatisk kålsalat og koriander

Svampe i mild barbecuesauce med sprød salat på rugbrød

Svampe- og græskarpostej på rugbrød

Svampe- og pastinakpostej på rugbrød

Svampesalat med asparges og knoldselleri på rugbrød

Æggekage med porrer, kikærter og purløg

Æggesalat med helbagt knoldselleri og syltet porre på rugbrød
