Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner
![Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner](/sites/default/files/styles/hero_desktop/public/2022-02/rugbr%C3%B8d%20meyers.jpg?itok=IMnYj51S)
Mørkt rugbrød med rug- og græskarkerner
Ingredienser (2 brød)
Dagen før
Vis alle
Opfriskning af surdej
Dagen inden du skal blande rugbrødsdejen, skal din surdej opfriskes. Pisk 300 g surdej, 6 dl lunkent vand og 360 g rugmel sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur til næste dag. Den del af den "gamle" rugsurdej, du ikke bruger, skal du smide ud.
Har du ikke en surdej? Se opskriften her
Iblødsætning af kerner
Bland rugkerner, græskarkerner og 1 L koldt vand i en skål. Dæk skålen til, og lad kernerne stå og trække på køkkenbordet.
Sådan gør du
Brøddej
Bland 400 g af den opfriskede surdej, 1 kg iblødsatte kerner (inkl. vand), vand, gær, malt, salt og rugmel i en røreskål. Resten af den opfriskede surdej er din nye rugsurdej. Sæt den i køleskabet i en plastikbøtte med låg (se hvordan du holder den i live her). Rør dejen sammen til en homogen, våd dej - det tager ca. 4 minutter med en solid røreske eller med hånden.
Smør rugbrødsformen godt med smør, og sørg for at komme helt ud i alle kanter og hjørner - så slipper rugbrødet let, når det er færdigbagt. Fyld formen to tredjedele op med dej, så der er plads til, at rugbrødet kan hæve. Glat overfladen med en våd gummispartel eller med våde håndflader. Sæt plastikfilm eller et viskestykke over formene, så dejen ikke tørrer ud.
Hævning
Rugdej skal hæve, så den fylder mellem en tredjedel og halvdelen mere i formen. Hævetiden kan variere fra 2 til 6 timer, afhængigt af surdejens aktivitet, rumtemperatur med mere. Så det er vigtigt, du bruger sanserne. Når rugbrødsdejen er ved at være hævet færdig, begynder dejens overflade at briste lidt, og der dannes små huller på størrelse med et knappenålshoved. Når der er kommet 5-6 huller, er dejen klar, og så gælder det om at få rugbrødet hurtigt ind i ovnen. Hvis brødet ikke er hævet nok, vil det flække, og har det hævet for meget, kan det kollapse under bagning, så der kommer et hulrum under skorpen. Så lad dig ikke friste til lige at lade rugbrødet hæve lidt længere.
Bagning
Tænd din ovn på 220-230 grader, i god tid inden du vil bage brødet, så den kan nå at varme op. Gerne på varmluft. Bag brødet i 10 minutter, og skru så ned for varmen til 180 grader, og bag brødet færdigt. Det tager typisk 45-60 minutter. Det bedste er at bruge et digitaltermometer. Tjek første gang efter 30 minutter præcis i centrum af brødet. Brødet er færdigt og allermest saftigt, når temperaturen rammer 97-98 grader.
TIP
Næringsindhold pr. 100 gram
Opskriften indgår i disse retter
![Asparges med sojaristede svampe og hjemmelavet grøn pesto](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7498.jpg?itok=BrWrVzqE)
Asparges med sojaristede svampe og hjemmelavet grøn pesto
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-04/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8217_0.jpg?itok=7uHYselA)
Bønne- og linsepostej med svampe og sylt på rugbrød
![Falafel med persille og tahin på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7660.jpg?itok=Ls5KKyQ6)
Falafel med tahin på rugbrød
![Farsbrød af hvid fisk, grønne asparges, persille, gulerødder og pickles på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8223.jpg?itok=w7RO06Sx)
Farsbrød af hvid fisk, grønne asparges, persille, gulerødder og pickles på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8240.jpg?itok=rlH4kXlH)
Farsbrød af hvidfisk med gulerødder, dild og pickles på rugbrød
![Farsbrød med flækærter, porrer og timian med trøffelmayonnaise og rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8271.jpg?itok=sF7EKAF7)
Farsbrød med flækærter, porrer og timian med trøffelmayonnaise og rugbrød
![Farsbrød med kylling, svampe, persillerødder og persille på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8246_2.jpg?itok=6mgAYQ2I)
Farsbrød med kylling, svampe, persillerødder og persille på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2021-12/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8269_2.jpg?itok=yyu9dYBR)
Farsbrød med linser, knoldselleri og spidskommen
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2021-12/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8256_0.jpg?itok=z4wndwTs)
Farsbrød med linser, persillerod og garam masala
![Farsbrød med røde linser, gulerødder, citrongræs og karry på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8282.jpg?itok=Bc8zHT5w)
Farsbrød med røde linser, gulerødder, citrongræs og karry på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8261_0.jpg?itok=SMzZA1-9)
Farsbrød med røde linser, pastinakker, nye løg og timian, remoulade og rugbrød
![Farsbrød med flækærter, grønne ærter og timian på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8266.jpg?itok=RR2bQGxt)
Farsbrød med flækærter, grønne ærter og timian på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7401_0.jpg?itok=MZNeW0gU)
Grisesteg med grønkålssalat, æble og valnødder
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7407.jpg?itok=wm0PkuZ7)
Grisesteg med rødkålssalat
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7391.jpg?itok=Y3YCCEv0)
Grisesteg med spidskålssalat, stikkelsbær og rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7586.jpg?itok=FsbGzxZ-)
Grov majscreme, grønne bønner og parmesan
![Grov tærte af ølandshvede med asparges, majroer og spinat](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-04/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC4987_0.jpg?itok=WbVIN_O6)
Grov tærte af ølandshvede med asparges, majroer og spinat
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7592.jpg?itok=Ur_vfjY3)
Grov ærtecreme med bacon og skalotteløg på rugbrød
![Grøn leverpostej (gris) med græskar og svampe på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8203_0.jpg?itok=asUa2jF3)
Grøn leverpostej (gris) med græskar og svampe på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7656.jpg?itok=9he5F3Um)
Grønne linser med pesto af løvstikke, spidskommen og ost på rugbrød
![Helbagt selleri med sojaristede svampe og pesto](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-04/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7509.jpg?itok=T_MQdgtd)
Helbagt selleri med sojaristede svampe og pesto
![Hvid bønnehummus med timian og valnøddetahin](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7675.jpg?itok=aLJmm6NA)
Hvid bønnehummus med timian og valnøddetahin
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7624_0.jpg?itok=wmYWIWHi)
Hvid fiskesalat med kartoffel, hvidløg, dild og citron på rugbrød
![Hvid fiskesalat med knoldselleri, hvidløg, timian og citron](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7620_0.jpg?itok=bgjkAd19)
Hvid fiskesalat med knoldselleri, hvidløg, timian og citron på rugbrød
![Hønsesalat med kål, syltede agurker, bacon, purløg og hjemmelavet dressing på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7600_0.jpg?itok=OLY7Ff-n)
Hønsesalat med kål, syltede agurker, bacon, purløg og hjemmelavet dressing på rugbrød
![Hønsesalat med kål, syltede agurker, bacon, purløg og hjemmelavet dressing på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7612_0.jpg?itok=Zdw6UcW-)
Hønsesalat med svampe, friske æbler, syltede agurker og hjemmerørt dressing på rugbrød
![Kartoffelmad med bløde løg, flæskesvær og purløg](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7446_0.jpg?itok=eZyxhxUm)
Kartoffelmad med bløde løg, flæskesvær og purløg
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7453_1.jpg?itok=Cd4QgY25)
Kartoffelmad med glaskål i miso og forårsløg
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7688_1.jpg?itok=C5-7Vz3T)
Klassisk hummus med kikærter, hvidløg, spidskommen, persille og sauté af svampe, løg og persille
![Koldrøget laks med bagt fennikel, kål og æble på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7493.jpg?itok=TWzVoxgx)
Koldrøget laks med bagt fennikel, kål og æble på rugbrød
![Koldrøget laks med bagte persillerødder, kål og æble på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7479.jpg?itok=BMj1AVgN)
Koldrøget laks med bagte persillerødder, kål og æble på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8246_0.jpg?itok=nSv_L43M)
Kyllingefarsbrød med svampe, asparges og persille samt rugbrød
![Kyllingeleverpostej med svampe, græskar, brødkrummer, timian og allehånde på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8213.jpg?itok=g5CwFyGC)
Kyllingeleverpostej med svampe, græskar, brødkrummer, timian og allehånde på rugbrød
![Laksesalat med kartoffel, æble, kapers og estragon på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-04/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7640.jpg?itok=jgOg4BxA)
Laksesalat med kartoffel, æble, kapers og estragon på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7646_0.jpg?itok=1RpTAqN0)
Laksesalat på rugbrød med pastinak, pære, kapers og dild
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7656_0.jpg?itok=fNP7EHTs)
Linsesalat med persillepesto og rødløg på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7464_0.jpg?itok=lxaHaOSz)
Marineret sild i ’escabeche’
![Mungbønnehummus med solsikketahin og sauté på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7682.jpg?itok=4uD_lsbg)
Mungbønnehummus med solsikketahin og sauté på rugbrød
![Panerede, sprødstegte persillerødder med hjemmelavet grov remoulade på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-04/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7669.jpg?itok=jVw9xQxr)
Panerede, sprødstegte persillerødder med hjemmelavet grov remoulade på rugbrød
![Rødbedesalat med kartofler, æg og æble på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-04/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7712_0.jpg?itok=hIxSTl3J)
Rødbedesalat med kartofler, æg og æble på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7504.jpg?itok=HTJOc4-p)
Rødder med sojaristede svampe og basilikumspesto
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7579_0.jpg?itok=Itv9CgTv)
Røget makrel og tomatkompot med radiser og friske tomater på rugbrød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7693_0.jpg?itok=dH2NipzZ)
Sortebønnehummus med hasselnødde-tahin, estragon, stegte svampe og sprødt brød
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7416.jpg?itok=_mOSve_V)
Stegt tempeh med løgrelish og fennikel
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7424.jpg?itok=E3_sDDH_)
Stegt tempeh med løgrelish og spidskål
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7636.jpg?itok=wWf-Qjq6)
Stegt tofu med asiatisk kålsalat og koriander
![](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7382_0.jpg?itok=4vOVFSJ3)
Svampe i mild barbecuesauce med sprød salat på rugbrød
![Svampe- og græskarpostej på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8203_5.jpg?itok=WNGIDSli)
Svampe- og græskarpostej på rugbrød
![Svampe- og pastinakpostej på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC8191_1.jpg?itok=i4k1ggX3)
Svampe- og pastinakpostej på rugbrød
![Svampesalat med asparges og knoldselleri på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-04/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7612.jpg?itok=ekBShmHO)
Svampesalat med asparges og knoldselleri på rugbrød
![Æggekage med porrer, kikærter og purløg](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2023-12/Meyers-photo-Martin-Kaufmann-Meyers%20KK24305.jpg?itok=5aVVCtIc)
Æggekage med porrer, kikærter og purløg
![Æggesalat med helbagt knoldselleri og syltet porre på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7702.jpg?itok=AJofdJjp)
Æggesalat med helbagt knoldselleri og syltet porre på rugbrød
![Æggesalat med ristet spidskål og syltede nye løg på rugbrød](/sites/default/files/styles/recipe_teaser/public/2022-02/Meyers-Photo-Martin-Kaufmann_DSC7707.jpg?itok=iROjZlhX)